29-11-05

Marokko VIII

Wo 31 augustus

 

Van Taliouine, gaan we vandaag via Ouarzazate, naar Skoura en Ait Benadou.

Dit is de streek van de filmstudio ‘s. Hier hebben ze onder andere Lawrence of Arabia en Gladiator, van regisseur Ridley Scott, opgenomen. En wat ik onlangs zelf heb vastgesteld ook een scene uit Time Bandits van Terry Gilliam is daar gedraaid. Ouarzazate is een gewezen dorp dat is uitgegroeid tot een echte stad. We leggen er een bezoekje af aan de plaatselijke skar, een verstrekt lemen dorp uit de vorige eeuw, en eten er een lekkere omelet.

 

 

Over eten gesproken, de Marokkaanse keuken is heel divers en heel erg lekker. Naast de nationale schotels als couscous en tajine, en harira (soep) is de Marokkaanse keuken vooral bekend voor zijn veelvuldig gebruik van specerijen, koriander op kop. Kip wordt heel veel gegeten, lam of schaap was naar mijn verbazing veel minder makkelijk te vinden. Lam is een luxe die vooral wordt voorbehouden voor de vastenmaand. Vaak wordt een schotel geserveerd in een pannenkoek, een beetje zoals een doner kebab hier in Belgie.

En een absolute aanrader wanneer je aan de zee bent, de gegrilde vis (filet dorate, inktvis, garnalen, ansjovis, krab, kreeft, tong, …) is er fantastisch lekker. Hij komt bij wijze van spreke recht vanuit de zee op je bord gezwommen.

Ook de zoetebekken komen in Marokko aan hun trekken. De mierzoete gebakjes zijn, samen met de onvermijdelijke muntthee, een must om elke maaltijd te eindigen.

 

 

Skoura is ons aangeraden voor zijn palmtuinen door Mahfoud, maar is niet zo spectaculair. De hitte jaagt ons weer naar water, dat hier in de vorm van een zoetwatermeer aanwezig is. Het eerste water in Marokko, buiten de zee, dat we tegenkomen want alle rivieren zijn in dit seizoen volledig uitgedroogd. Raar maar waar is het zoetwatermeer helemaal niet uitgebaat en zwemmen is niet aan de orde. We komen wel terecht in een onweer met enkele zandhozen waarvan er één recht over ons heentrekt, zonder al te veel erg gelukkig.

Ait Benadou blijkt een dorp te zijn dat bestaat uit een tiental hotels allemaal in één straat gelegen, het ene na het andere. Waar de andere bewoners dan leven blijft me een raadsel. Ook Ait Benadou is bekend vanwege zijn skar, een erg indrukwekkende, en omdat Gladiator hier is opgenomen, maar dat is het dan ook, meer is er niet te zien.

 

De focus van de reis zal vanaf hier liggen op architectuur, kunst en bezienswaardigheden, daar waar het eerste deel van de reis de focus lag op de mensen. Dit was niet bewust gepland maar is onvermijdelijk. Eens je ten noorden van Agadir reist, bevind je je in het toeristische deel van Marokko. De contacten met de plaatselijke bevolking worden dan zakelijker en minder hartelijk.

 

 09:56 Gepost door dirkH | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

ik heb in granada eens koeskoes gegeten met kip: de kip met huid en haar en vooral botten in stukken gehakt, een stinkede saus erover en dus niet te vreten, geef me dan mar de "westerse koeskoes" die je hier in de arabische keuekens voorgeschoteld krijgt
ethzflde voor de tadzjin of hoe noemt dt brokkebnspul :p
of mss moet ik ech teens in marokko gaan fijn-proeven ;-)
koriander: not my fave thing: nogal een dreft-smaak af en teo vind ik...

Gepost door: lord cms | 29-11-05

you could say i go for a ride...

Gepost door: lord cms | 01-12-05

De commentaren zijn gesloten.