26-11-05

Marokko VII

Di 30 augustus

 

Voor de rit van Agadir naar Marrakech hebben we enkele auto’s gehuurd zodat we zelf beter in de hand hebben waar we terecht komen. We huren ze drie dagen zodat we tijd hebben voor de bezienswaardigheden op dit traject.

Een goede raad: Boek je huurauto, indien mogelijk, ter plaatse, want er bevinden zich steeds clausules in online-contracten die je gegarandeerd over het hoofd ziet en waardoor je je blauw betaalt. En hou er rekening mee: steenslag is zo goed als onvermijdbaar in een land als Marokko. De in de toeristische gidsen geafficheerde roekeloosheid van de Marokkaanse chauffeurs valt al bij al nogal mee.

 

Taroudant, een mooie omwalde stopplaats van heel wat handelaars, bezoeken we rond de middag. De binnenlandse hitte is van de afspraak en de wandeling door Taroudant, met een nieuwe plaatselijke gids, eindigt onvermijdelijk in de plaatselijke souks. De oppervlakte ervan is enorm en je vraagt je af aan wie al die waren worden gesleten, zeker omdat er bijna geen andere toeristen te zien zijn. De handelaars zijn erg opdringerig en we maken het bezoek aan deze stad, die niet veel anders heeft te bieden, dan ook kort. Voor we vetrekken gaan we in één van de plaatselijke restaurantjes nog een lekkere maaltijd eten. Daar gezeten merken we de reden voor het opdringerige gedoe van de plaatselijke handelaars. Op het marktplein worden geregeld busladingen toeristen vanuit de vakantiekolonies gelost. Een makkelijke én rijke prooi voor de geslepen Marokkaanse handelaars.

 

Na het eten rijden we door naar Taliouine, een landbouwoase tussen Agadir en Ouarzazate. Eventjes buiten het centrum vinden we hier een schitterend nieuw en pas geverfd hotel. De eigenaar, Mahfoud, is één van de vele afgestudeerde Marokkaanse hooggeschoolden die na zijn studies geen werk kon vinden. Hij is echter niet bij de pakken blijven zitten en heeft zich hier in 10 jaar tijd een schitterend gastenverblijf opgebouwd. De man is erg blij met ons gezelschap, we zijn de enige gasten, en we brengen de hele avond met hem door. Mahfoud is de eerste Marokkaan die openlijk kritisch is voor zijn landgenoten. Het wordt een interessante en lange avond waarin allerlei thema ’s worden aangesneden: de eigenzinnigheid van zijn landgenoten, de uitzichtloze situatie van hooggeschoolden die vruchteloos werk zoeken, de corruptie van het ambtenarenapparaat, de diversiteit van de Marokkaanse bevolking, de berbers, de vele Arabische en Berberse dialecten en het onvermijdelijke Marokkaanse koningshuis dat wordt aanbeden en volgens Mahfoud, en vele andere Marokkanen, noodzakelijk wordt geacht voor de eenheid van dit diverse land.





11:48 Gepost door dirkH | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

taroudannt ik heb van taroudannt genoten, vond het een mooie kleine stad. we hebben er de millenniumwissel gevierd. mooi reisverslag trouwens.

Gepost door: martin pulaski | 28-11-05

De commentaren zijn gesloten.