23-11-05

Marokko V

Do 25 augustus

 

Van Sidi Ifni gaat het naar Tafraoute, de eerste bestemming in de bergen – de anti-antlas – en weg van de verkoeling van de zee. De prijs van de taxi is net als de temperatuur plots omhoog gegaan en de discussie duurt ongemeen lang. Drie kwartier wachten voor 40 eurocent de man. Achteraf bekeken absurd maar op dat moment hadden we de indrukken van de eerste dagen verwerkt en besloten wat beter op te letten met betalen. Overcompensatie, zo bleek achteraf.

Het tweede deel van de taxirit naar Tafraoute is een heuse (helse) bergrit. En door de warmte die nu rond de 40 graden ligt een echte inspanning. Een iets te blote medereizigster, naar Marokkaanse normen, naast de chauffeur gezeten, brengt het hoofd van deze arme man op hol en iedereen is blij met de tussenstop zodat er gauw van plaats kan worden verwisseld.

 

Tafraoute, een klein stadje van 3500 inwoners, is een berbers adelaarsnest verborgen in de bergen, dat zijn bestaan dankt aan een oase en een kruispunt is van verschillende handelsroutes. Deze bakoven blijkt volgens de plaatselijke bewoners vandaag niet eens zo warm te zijn. Voor ons is het alleszins meer dan warm genoeg.

Omar, een door zichzelf aangestelde plaatselijke gids, is de rust zelve en een speciaal geval. Hij is echter geweldig gezelschap, neemt ons mee op een stadswandeling en vergezelt ons ’s avonds maar al te graag op restaurant waar hij ons onderhoudt met allerlei wetenswaardigheden over de Berbers en Marokko.

Voor het eerst blijken er hostels te zijn volgeboekt in dit stadje, niet door een overrompeling van toeristen maar door andere Marokkanen die hier hun waren komen slijten. Geen nood: op het dak is nog plaats. Gezellig onder de open hemel bij deze warmte. Alleen het gebed van de moskee om 5h00 ’s morgens en een ongelooflijk luid snurker verstoren hier de nachtrust.

 

 

Vr 26 augustus

 

De volgende dag heb ik en een metgezel bezoek: Toerista. De hele dag zo ziek als een hond. Tussen het kotsen door ‘genieten’ we van het geweldige landschap van de anti-antlas. Een gehuurde 4*4 brengt ons naar enkele bezienswaardigheden in de streek te bekijken en zal ons later wegbrengen naar Tifnit, een vissersdorpje aan de kust alwaar we een afspraak hebben met een goafestival.

 

De combinatie van warmte en ziekte doet zijn werk maar toch kan ik met momenten genieten van de schitterende uitzichten. Het anti-antlas gebergte is een ruig en desolaat gebergte met erg weinig begroeiing. De bezienswaardigheid van een Belgische kunstenaar die zich hier ooit, ooit is de hippietijd, heeft beziggehouden met het schilderen van rotsen in het indigoblauw is een geweldige sof. Al een geluk dat de vallei waarin deze brave man zijn kunst heeft achtergelaten wel erg indrukwekkend stil en mooi is.

 


12:42 Gepost door dirkH | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Heeeyy Coollll
kben zelf van Ifni ;D

Gepost door: saida | 26-10-06

De commentaren zijn gesloten.