20-11-05

Marokko II

Vertrek in Zaventem  Ma 22 aug.

 

Normaal gezien moest onze vlucht zowat opstijgen om 14h00 maar net voor we in Gent op de trein stappen krijgen we een telefonische boodschap dat de vlucht maar liefst zes uur is uitgesteld. We besluiten dit nieuws sportief op te nemen en maken er een toeristisch dagje van in Gent. Het weer is goed en we kunnen de drang om te vertrekken wat uit onze gedachten bannen.

’s Avonds stijgen we op in Zaventem om enkele uren later te landen in Agadir, de toeristische trekpleister in het zuiden van Marokko.

Als ik het vliegtuig uitstap streelt de warmte van de voorbije dag me lief in het gezicht. Een andere warmte dan in Belgie; droger, zwaarder. De check-inn (of is het de check-out?) gaat zeer vlot en wat later staan we al buiten. Sinds de nieuwe (jonge) koning Mohammed VI, die aan de macht is gekomen na het overlijden van zijn vader in 1999, wordt er in Marokko toeristen geen strobreed meer in de weg gelegd. Dat valt te merken! We worden tijdens onze reis geen enkele maal gecontroleerd terwijl dat een paar jaar geleden nog frequent gebeurde bij toeristen.

 

Mijn reisgezellen staan al te onderhandelen met de taxichauffeurs als ik me buiten begeef, maar ik herinner me uit een vorige reis dat de andere mensen van een charter die all-inn vakanties boeken ook op hun bestemming moeten geraken. Ik stap met mijn liefste glimlach toe op de begeleidster van deze groep en kan voor mezelf en mijn vier gezellen een plaatsje versieren op hun bus die naar het centrum rijdt. Dat scheelt alvast weer wat in het budget.

Na een rit van zo’n drie kwartier langs een desolate autostrade met de voor sommige zuidelijke landen typische halfafgewerkte gebouwen arriveren we in het centrum van Agadir. De indrukken van de stad slaan zachtjes op ons in. De Marokkanen, zoals alle zuiderlingen, staren je vaak onbeschaamd aan. Dat was alweer een tijdje geleden. Heerlijk! De verandering is nog jong en abrupt maar ik voel me al direct in mijn sas.

 

Als we wat later de groep in twee moeten splitsen om met kleine taxi’s naar ons (op voorhand geboekt) hotel te rijden, begint het avontuur pas echt.

De onderhandelingen over de prijs van de taxirit zijn fair maar de Marokkanen kunnen duidelijk niet aan de verleiding weerstaan om deze vers gedropte westerlingen er proberen op te leggen. Mijn taxichauffeur probeert het met het wisselgeld, maar ik ben attent genoeg om hem terecht te wijzen. Met de glimlach berust hij in zijn gefaalde poging. Voor 10 dirham (ongeveer 1 euro) fooi laat ik hem mij alle mogelijke biljetten en muntstukken zien die in Marokko worden gebruikt, zodat ik alvast daar op de hoogte van ben. Hij gelukkig en ik gelukkig.

 

Ook de hoteluitbater heeft een vreemd soort humor. Van de geboekte drie kamers zegt hij er slechts twee te hebben, ondanks de vele sleutels aan de haakjes bij zijn desk en het ontbreken van enige andere hotelgast. Als hij de kamers laat zien, bemerken we dat twee kamers voldoende zijn, en counteren we hem dat twee kamers, ondanks de boeking voor drie, voldoende is. De man is wat verveeld met de hele situatie maar zijn gezel lacht zich zowat een breuk. Wie een put graaft voor een ander,… Uiteindelijk zal deze overnachting de duurste en minst comfortabele blijken van de hele reis.

 

Na het bekijken van de kamers besluiten we nog een avondwandeling te maken in Agadir om toch iets te zien van de stad, want hier willen we toch zo snel mogelijk vertrekken. Te toeristisch, dat is duidelijk.

De wandeling is een bevestiging van onze eerste indrukken over Agadir. Een wat vuile, op westerse leest geschoeide, stad met kakkerlakken van wel vijf centimeter groot die samen met ons een stadswandeling maken. Op de ‘Ramblas’ van Agadir zijn opvallend weinig westerse toeristen te zien, die volgens de Marokkanen het wat laten afweten sinds de laatste Golfoorlog en de daaropvolgende terroristische aanslagen.

Toch is het een drukte hier; ook bij de Marrokanen van Agadir is flaneren, zien en gezien worden, een geliefkoosde bezigheid.


15:16 Gepost door dirkH | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

.. III?

Gepost door: evy | 20-11-05

De commentaren zijn gesloten.