17-10-05

Poëzie2005 I

Ik heb gisteren meegedaan aan een poëziewedstrijd. Poezie2005. Charlatan. Gent.

Mijn doop op een podium, dat ene gedicht in mei ter gelegenheid van woordenvloed (tsoenami 12-12) niet meegerekend. Ik had me er niet al te veel van voorgesteld, maar wilde wel eens weten hoe mijn teksten overkomen bij mensen die dagelijks met schrijven of poëzie bezig zijn.

Ik had niks voorbereid en nog geen teksten gekozen om voor te brengen. Wel had ik een selectie gemaakt van een 18 tal gedichten die ik tot mijn betere reken. Een dag later overheerst een goed gevoel ondanks dat ik niet naar de halve finales mag. Ondanks mijn schuchter optreden was de jury positief, één jurylid zei tijdens de feedback enthousiast ‘hier wil ik meer van horen’ en had mij zo doen geloven dat ik wel eens bij de halve finalisten zou kunnen zijn. Helaas. De ongepaste euforie die mij na mijn optreden overviel moet mij bij deze maar worden vergeven.

Ik had vooraf het idee dat tekst het belangrijkste criterium zou zijn voor verdere selectie, maar een gesprek met twee juryleden achteraf heeft mij van die verkeerde opvatting verlost. Ze zoeken wel degelijk een poëzieperformer, niet enkel een goed dichter. En, toegegeven, aan dat performen daar moet nog aan worden gewerkt. Er zat al progressie in twee minuten, dus dat moet wel lukken. Dát, en een tekstkeuze die beter bij mijn stemming van het moment hoorde, zou mij in de halve finales hebben gebracht. Het andere jurylid waar ik achteraf mee sprak, wist zelfs nog een zin uit mijn eerste gedicht dat ik had gebracht, een mooier compliment kan ik me moeilijk in beelden.

Op naar volgend jaar dus. Een jaar meer schrijven, ik ben uiteindelijk nog maar sinds januari regelmatig poëzie aan het schrijven, en meer podiumervaring en dan doe ik zeker nog eens mee. Dit smaakt naar meer. Naar het einde toe voelde ik me op dat podium zelfs in mijn sas.

 

Een vriend van me, Francois Semay, is net als vorig jaar weer bij de halve finalisten, en ik heb het gevoel dat er meer inzit voor hem. Je zal hem binnenkort kunnen bewonderen in zone 09. De halve finales zijn op vr 28 oktober in de Charlatan, deze keer met publiek, de finale 2 dagen later op dezelfde locatie. Er wordt ook een publieksprijs uitgereikt waarvoor kan gestemd worden via zone 09 en de website van kingkong, waarop je hem binnenkort zeker kan bewonderen. Wanneer het zover is zal ik jullie oproepen om voor hem te stemmen. Hij brengt een vorm van rock ‘n rollpoëzie, recht uit het hart.

Als finalist sta je op de nachten in Antwerpen, oftewel een podium met enkele duizenden toehoorders. Ik zal alvast duimen voor hem.

 

 

 
12:01 Gepost door dirkH | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

Commentaren

allez dt weet je dan ook alweer : performer!
nog veel succes in ieder geval
26 oktober zei u ;-)

Gepost door: lord cms | 17-10-05

+ hmm. voor alle duidelijkheid het is vr 28 okt en zo 30 okt. ik heb het in de tekst aangepast.

Gepost door: dirkh | 17-10-05

ik duim voor jou voor volgend jaar...
en sorry, zo niet bedoeld... x (echt niet)

Gepost door: me... | 17-10-05

:) deed ook mee dit jaar, ben er ook niet door, maar een doop ja, dat is het wel :)

Groet
Sylvie

Gepost door: sylvie marie | 19-10-05

Verwondering... Wel wel, wat een inspiratie! Ik heb duidelijk wat leesvoer in te halen. En nu, een reisverhaal??? Of toch Chinees? :-)

Gepost door: bieneboone | 19-10-05

De commentaren zijn gesloten.